sâmbătă, 13 septembrie 2014

Cetăţenii de onoare ai Ţării Haţegului

Ceea ce se petrece în „Ţara Haţegului” vine să confirme existenţa unui edificiu.
Faptul de a fi cetăţean de onoare al „Ţării Haţegului” reprezintă pentru orice om o încununare a eforturilor de a face acel „ceva”.
Cetăţeanul de onoare este cel ales în virtute de valoarea sa ca om, dar mai adesea de impactul pe care îl are prin prezenţa sa în acţiunile din care se evidenţiază „Ţara Haţegului” şi sub nici o formă dintr-o aspiraţie a sa către cea mai înaltă distincţie.  
Ca atare, omul nu trebuie să fie un aspirant la această distincţie, ci un ales. Nici măcar propus, ci în primul rând recunoscut de către oamenii din „Ţara Haţegului”.
Omul care nu a beneficiat de ceva anume, nici măcar de un context favorabil, cel care nu a cerut bani pentru a realiza acel „ceva”, sub nici o formă nu s-a remarcat pentru el însuşi, ci numai pentru „Ţara Haţegului”. Omul care a gândit proiecte, cel care şi-a „eliberat” viaţa sa pentru trăirea cea în altă parte, prin faptul că a lăsat oraşe mari în urmă, spre a fi ales să descrie cu „Drag de Haţeg” o „geografie mentală” a „Ţării Haţegului”. Omul care a reuşit într-un timp chivernisit să îşi edifice în jurul său o camaraderie, prin cei care l-au ales, aleşi la rândul lor fiind, în modul aceasta reuşind să aducă un rost unei idei: voluntariatul.
   Modestie, înţelecpiune şi muncă sunt cele trei argumente pentru omul cetăţean de onoare al „Ţării Haţegului”.  Cinstea, demnitatea şi buna înţelegere constituie mijloacele prin care argumentele sale sunt puse în spiritul voluntariatului. Onestitatea, răbdarea îndelungă şi nădejdea sunt garanţia faptului că mijloacele duc la atingerea scopului, împlinirea unei idei: voluntariatul.
Peste toate aceste calităţi se remarcă simplitatea omului cetăţean de onoare al „Ţării Haţegului”, dincolo de orice notorietate, rămânerea în simplitate şi păstrarea naturaleţii în comportament venită dintr-o inimă bună, care sunt cele mai temute arme împotriva răului.
Imaginea cetăţeanului de onoare al „Ţării Haţegului” pentru haţegani a fost ieri un început timid dar minunat şi este astăzi o certitudine a împlinirii, iar mâine ne va purta în siguranţă pe o cale către vederea frumuseţilor care aduc strălucire vieţii haţegane.
O atitudine molipsitoare pentru minţile deschise şi fără vanitate este această imagine, o unitate într-o diversitate care are un scop bine stabilit: voluntariatul.
O lecţie pe care mulţi o refuză fiindcă nu aduce un profit facil, imediat şi frivol este oferită ce voluntarii care, împreună, formează imaginea cetăţeanului de onoare al „Ţării Haţegului”.  

Cea mai vie dovadă a faptului că „Ţara Haţegului” este o comoară de lumină şi bogăţie umană o constituie existenţa celor două idei prin oamenii care se implică: voluntariatul şi dăruirea, şi iată cum prin acestea se recunosc cetăţenii de onoare ai „Ţării Haţegului”, adică un edificiu, o evoluţie, un asalt!  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu